De geschiedenis van het Nederlandse bier zichtbaar maken met 'retro' posters

Een tijdje geleden kwam ik een bierglas tegen met mijn achternaam er op. Ik had nog nooit van Smeijsters Bieren gehoord, maar tot in de jaren 50 was er onder deze naam een brouwerij actief, die ver weg ook nog familie bleek te zijn. In mijn speurtocht naar informatie stuitte ik op meer Nederlandse brouwerijen die in de loop van de tijd hun deuren moesten sluiten. Dit inspireerde mij tot een serie affiches als eerbetoon aan deze verloren biercultuur.

Met enige regelmaat zullen hier nieuwe bierposters geplaatst worden. Elke keer met een andere gesloten brouwerij als onderwerp. Wil je op de hoogte blijven? Volg dan grifontwerp op facebook voor de updates.

Overigens. De affiches zijn geen reproducties, maar nieuwe illustraties en ontwerpen. Soms geïnspireerd op een bierviltje of etiket en soms alleen op de naam van de brouwerij.

Smeijsters_bieren
Poster-Frame-Smeijsters-Bieren

Smeijsters' Bier

Echt - Limburg (opgericht: 1890, gesloten: 1955)

Het verhaal van Smeijsters' Bier uit Echt begint een kleine 30 km zuidelijker in Nuth, als Willem Smeijsters in 1890 trouwt met Elizabeth Beckers, de dochter van de plaatselijke brouwer. Willem houd zich bezig met het boerenbedrijf en Elizabeth leidt de brouwerij die Willems naam krijgt: Brouwerij W. Smeijsters.

Zoon Louis erft de brouwersgenen van zijn moeder, volgt in Duitsland een opleiding tot brouwer en gaat in 1923 in dienst bij Bierbrouwerij Het Hert in Echt. In 1926 neemt hij samen met zijn jongere broer Emiel de brouwerij over en stoppen de activiteiten in Nuth.

Louis brouwt en Emiel verzorgt de zakelijke en commerciële belangen. Limburg ten noorden van Echt vormt het voornaamste afzetgebied van Smeijsters' Bier dat in de jaren 50 uitgroeit tot een middelgrote brouwerij. Er wordt pilsener, Bockbier, Donker Bier en Licht Bier gebrouwen. De Heineken Brouwerij krijgt belangstelling voor deze afzet en in 1955 wordt Smeijsters’ Bieren opgekocht. De brouwerij wordt ontmanteld en de overgebleven voorraad bier weggespoeld.

PS In 2018 start Michel Smeijsters, zoon van de laatste brouwer van Smeijsters' Bier, met het brouwen van Münich. Het laatste speciaal bier dat door Smeijsters' Bier gebrouwen is. Meer informatie vind je op smeijstersbier.nl

werkzaamheden: research, illustratie en ontwerp
opdrachtgever: eigen project

Gaaf! Dit wil ik ook.
Ik neem contact op